Táto rastlina s mnohými cnosťami je prospešná pre kardiovaskulárny systém, či už sa používa pri vinoterapii alebo pri každodennej starostlivosti. Aktuálne informácie o vlastnostiach tejto veľmi starej rastliny.
O červenej réve
červená réva je popínavá rastlina z čeľade viničovitých (Vitaceae). Niekedy sa nazýva aj vinič hroznorodý. Pochádza z južnej Európy a Malej Ázie. Rastie na slnečných miestach s ílovitou pôdou. Dnes sa vyskytuje vo všetkých oblastiach mierneho pásma v rôznych vinohradoch na výrobu vína. Jeho názov je odvodený od sfarbenia listov viniča v jesennom období, keď sú plné antocianidínov.
Červené víno: jeho hlavné účinné látky a ich prínosy
Červená vínna réva obsahuje veľké množstvo účinných látok, ako sú inozitoly, tartráty, karotény, cholíny, levulóza, cukry, vitamíny, minerály atď.
Listy obsahujú vysoký obsah trieslovín so sťahujúcimi vlastnosťami, flavonoidov a antokyanínových pigmentov, najmä OPC (oligomerné proantokynadínové komplexy). Ide o antioxidačné prvky, ktoré pomáhajú znižovať priepustnosť a zvyšovať odolnosť ciev. Polyfenoly obsiahnuté v tejto rastline totiž pomáhajú chrániť kardiovaskulárny systém. Červená vínna réva zároveň pomáha bojovať proti účinkom voľných radikálov a chráni rôzne bunky pred starnutím.
Červená vínna réva je prospešná aj pri nafukovaní po úraze alebo operácii. Výskum dokonca prináša odpovede na otázky týkajúce sa jeho preventívnych účinkov na retinopatiu, sivý zákal a poruchy spôsobené oslnením.
Červená vínna réva sa navyše vďaka svojim preháňacím a výživným vlastnostiam hojne využíva na zbavovanie tela nečistôt. Semená jeho plodov, ktoré obsahujú veľké množstvo resveratrolu, obsahujú mastné kyseliny, ktoré udržujú hladinu kolagénu na normálnej úrovni a znižujú výkyvy krvného tlaku. Pomáhajú tiež znižovať hladinu cholesterolu, najmä toho zlého, a vyrovnávať hladinu triglyceridov.
Metódy používania červeného viniča
Metóda podávania červeného viniča je buď vnútorná, alebo vonkajšia. Je zložkou väčšiny kozmetických výrobkov na zmiernenie pocitu ťažkých nôh.
Na vnútorné použitie ponúkajú mnohé bioobchody červenú révu ako nálev na prípravu bylinných čajov. Nachádza sa aj v potravinových doplnkoch vo forme kapsúl.
Vzhľadom na to, že nejde o prírodný produkt, je to dobrá voľba.
Koncentrácia účinných látok z červeného viniča sa však môže v jednotlivých výrobkoch líšiť, preto si určite prečítajte príbalový leták alebo skontrolujte obsah.
Európska agentúra pre lieky (EMA) odporúča, aby spotrebitelia užívali 5 až 10 g rozdrvených listov červeného viniča v 1 veľkom pohári vody. Potom ho pite 3 až 5-krát denne počas 1 mesiaca na liečbu ťažkých nôh.